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Lemon yogurt cake/ Gateau au yaourt au citron

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This is also one my my classics; a bit of a pain to zest the lemons but the result is so worth it🙂

I made it the first time at work and I remember our factory director eating half of it, so funny to see a big burly man eating cake as his life depended on it!

So without further ado

Ingredients

  • 1 1/2 cups all-purpose flour
  • 2 teaspoons baking powder
  • 1/2 teaspoon kosher salt
  • 1 cup plain whole-milk yogurt
  • 1 1/3 cups sugar, divided
  • 3 extra-large eggs
  • 2 teaspoons grated lemon zest (2 lemons)
  • 1/2 teaspoon pure vanilla extract
  • 1/2 cup vegetable oil
  • 1/3 cup freshly squeezed lemon juice

For the glaze:

  • 1 cup confectioners’ sugar
  • 2 tablespoons freshly squeezed lemon juice

Directions

  • Preheat the oven to 350F/180C
  • Sift together the dry ingredients:  flour, baking powder, and salt into 1 bowl
  • In another bowl, whisk together the wet ingredients: yogurt, 1 cup sugar, the eggs, lemon zest, and vanilla
  • Slowly whisk the dry ingredients into the wet ingredients
  • With a rubber spatula, fold the vegetable oil into the batter, making sure it’s all incorporated.
  • Pour the batter into the pan and bake for about 50 minutes, or until a cake tester placed in the center of the loaf comes out clean.
  • Meanwhile, cook the 1/3 cup lemon juice and remaining 1/3 cup sugar in a small pan until the sugar dissolves and the mixture is clear. Set aside.
  • When the cake is done, allow it to cool in the pan for 10 minutes. and pour the lemon-sugar mixture over the cake and allow it to soak in.
  • For the icing, simply mix the confectioner’s sugar and lemon to frost the cake

Et en français:

Ingrédients

  • 1,5 cups farine
  • 2 cc levure chimique
  • 1/2 cc sel
  • 1 cup yaourt nature
  • 1,3 cups sucre
  • 3 gros œufs
  • 2 cc zeste de citron (2 citrons)
  • 1/2 cc d’extrait de vanille
  • 1/2 cup huile
  • 1/3 cup jus de citron

Pour le glaçage:

  • 1 cup sucre glace
  • 2 cc jus de citron

Directions

  • Préchauffer le four à 350F/180C
  • Mélanger les ingrédients secs:  farine, levure, sel dans un petit saladier
  • Dans un grand saladier, mélanger les ingrédients non secs:yaourt, 1 cup de sucre, les œufs, le zeste et la vanille
  • Ajouter les ingrédients secs aux non secs et les incorporer
  • Avec une spatule, mélanger l’huile à la préparation
  • Mettre le mélange dans le moule et cuire pour environ 50 minute, ou jusqu’à ce qu’un couteau inseré ressorte propre
  • Pendant ce temps, faire cuire le sucre restant ( 1/3 cup) et le jus de citron  (1/3 cup) jusqu’à ce que le mélange soit transparent et le sucre dissout
  • Quand le cake est cuit, laisser refroidir 10 min et versez ce mélange dessus pour qu’il imprègne le gateau
  • Pour le glaçage, simplement mélanger à froid le sucre glace et le citron et recouvrir le gâteau

ps: si vous n’avez pas de mesures ‘cups’, il est temps de vous en procurer! On les trouve partout (même mon petit carrefour market les a) et cela coute moins de 2 euros…plus d’excuse pour ne pas faire les recettes américaines!!!

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