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Carrot cake/ Gâteau aux carottes

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This is a recipe i have made many many times now, but it still wins every vote! One of my personal favorites🙂

Carrot Cake (10-12 servings):

Ingredients (quite a lot of them! but worth it)

Cake

  • 1 cup (100 grams) pecans or walnuts- toasted for about 8 minutes and chopped (+ about 15 kept whole for decorating the cake)
  • 3/4 pound (340 grams) raw carrots (about 2 1/2 cups finely grated)
  • 2 cups (260 grams) all-purpose flour
  • 1 teaspoon baking soda
  • 1 1/2 teaspoons baking powder
  • 1/2 teaspoon salt
  • 1 1/2 teaspoons ground cinnamon
  • 4 large eggs
  • 1 1/2 cups (300 grams) granulated white sugar
  • 1 cup (240 ml) safflower, vegetable, or canola oil (or other flavorless oil)
  • 2 teaspoons pure vanilla extract

Cream Cheese Frosting:

  • 1/4 cup (57 grams) unsalted butter, room temperature
  • 8 ounces (227 grams) cream cheese, room temperature
  • 2 cups (230 grams) confectioners (powdered or icing) sugar, sifted
  • 1 teaspoon pure vanilla extract
  • 1 teaspoon finely grated lemon zest (outer yellow skin of lemon) (optional)

Directions

Carrot Cake:

  • Preheat oven to 350 degrees F (180 degrees C)
  • In a bowl whisk together the dry ingredients: flour, baking soda, baking powder, salt, and ground cinnamon.
  • In a separate bowl, beat the eggs until frothy (about 1 minute).
  • Gradually add the sugar and beat until the batter is thick and light colored (about 3 – 4 minutes).
  • Add the oil in a steady stream and then beat in the vanilla extract.
  • Add the flour mixture and beat just until incorporated.
  • Fold in the grated carrots and chopped nuts.
  • Evenly divide the batter between two buttered  9 x 2 inch (23 x 5 cm) cake pans and bake 25 to 30 minutes in the center of the oven

Remove from oven and let cool before frosting.

Frosting:

  • Beat the cream cheese and butter with a hand mixer
  • Gradually add the sifted powdered sugar and beat, on low speed, until fully incorporated and smooth
  • Beat in the vanilla extract, and lemon zest.

To assemble

  • Place one cake layer onto your serving plate.
  • Spread with about half the frosting on it
  • Gently place the other cake onto the frosting and spread the rest of the frosting over the top of the cake
  • Garnish with toasted nuts on the top of the cake

And now en francais!

Une recette que j’ai faite mainte fois, et qui en étonne plus d’un mais qui a toujours remporté un franc succès!

Gâteau à la carotte (12 grosses parts):

Ingrédients (il y en a bcp mais ça vaut le coup je vous promets)

Gâteau

  • 100 grammes noix de pékan ou noix- toastées à la poêle pendant 8 minutes et hachées (+15 cerneaux entiers pour décorer le gâteau)
  • 340 grammes carottes râpées
  • 260 grammes farine
  • 1 cc bicarbonate de soude
  • 1,5 cc levure chimique
  • 1/2 cc sel
  • 1cc cannelle en poudre (ou moins selon le gout)
  • 4 gros œufs
  • 300 grammes sucre en poudre
  • 240 ml huile de tournesol
  • 2 cc d’extrait de vanille

Glaçage au fromage frais:

  • 57 grammes de beurre (température ambiante)
  • 227 grammes fromage frais (type Philadelphia ou Kiri) à température ambiante
  • 230 grammes de sucre glace
  • 1 cc d’extrait de vanille
  • 1 cc de zeste de citron râpé

Instructions

Gâteau à la carotte:

  • Préchauffer le four à 180°C
  • Dans un récipient mélanger les ingrédients secs: farine, bicarbonate de soude, levure chimique, sel, cannelle
  • Dans un autre (grand) récipient, battre les œufs jusqu’à ce qu’ils soient mousseux
  • Ajouter le sucre graduellement et battre jusqu’à ce que la pâte soit claire et épaisse
  • Ajouter l’huile au fur et à mesure et l’extrait de vanille
  • Ajouter le mélange de farine et mélanger jusqu’à ce que ce soit juste incorporé
  • Ajouter les carottes râpées et les noix hachées
  • Diviser la pâte en deux dans deux moules beurrés de 23cm de dia et faire cuire pendant 25-30 min au milieu du four

Enlever du four et laisser refroidir complétement avant de décorer

Glaçage:

  • Battre le beurre et le fromage frais avec un batteur
  • Ajouter le sucre glace au fur et à mesure et mélanger jusqu’à ce que le mélange soit homogène et sans grumeaux
  • Ajouter l’extrait de vanille et le zeste de citron

L’assemblage

  • Mettre un des gâteaux sur l’assiette de présentation
  • Étaler la moitié du glaçage dessus
  • Placer délicatement le deuxième gâteau au dessus et répartir le reste du glaçage dessus et sur les côtés
  • Décorer avec les cerneaux de noix réservés

 

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