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Potato gratin with porcini mushrooms/ Gratin Dauphinois aux Cèpes

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A classic! In french it’s called a ‘Dauphinois gratin’. It’s cheap but really feels indulgent and luxurious. The secret is in the milky infusion, which combines all the flavors🙂

Ingredients for 2 as a main or 4 as a side

  • 5 medium sized potatoes
  • 40cl of full fat milk
  • 1 garlic clove
  • fresh nutmeg to grate
  • 1/4 container dried porcini (a small handful)
  • salt, pepper

Directions

  • Put the cream, milk, garlic (just cut the clove in half), salt, pepper , the porcini mushrooms (which will rehydrate) and just a few grates of the nutmeg to boil in a saucepan (do watch it, you know how it is with boiling milk!)- essentially what you’re doing here is a very fragrant infusion :)
  • Peel and slice the potatoes with a mandoline ( a device that allows you to slice thinly without pulling your hair out)
  • Place in an oven dish, alternating with the mushrooms and potatoes and cover with the milky mélange
  • Cook at 180-200C for 45 min, until there is no more resistance at all if you put a fork in the gratin

Enjoy!

As a note, most people would expect cheese on top of a gratin, which you can definitely put although the TRUE gratin Dauphinois does not allow cheese. Also as a note, this is rich enough, you don’t need or miss the cheese :)

Et en français!

Ingrédients pour 2 comme plat principal ou 4 pour un accompagnement

  • 5 pommes de terres moyennes
  • 40cl de lait entier
  • 1 gousse d’ail
  • Noix de muscade à râper
  • 1/4 boite de cèpes séchés
  • sel et poivre

Instructions

  • Mettre le lait sur le feu avec l’ail (couper la gousse en deux), sel, poivre, les cèpes séchés (qui vont se réhydrater) et une pincée de noix de muscade- vous créez une infusion parfumée!
  • Pelez et coupez les pommes de terres en fines tranche à l’aide d’une mandoline (qui est un instrument tres précieux qui vous permet de faire des tranches très fines sans vous prendre la tête!)
  • Placer les tranches dans un plat à gratin en alternant avec les cèpes et recouvrir avec le mélange de lait.
  • Faire cuire à 180-200C pour 45 min, jusqu’à ce qu’une fourchette plantée dans le gratin ne rencontre pas de résistance.

Régalez-vous!

En note, la plupart des gens s’attendraient à voir du gruyère au dessus, et bien sûr vous pouvez en mettre, mais le ‘VRAI’ gratin Dauphinois n’en n’a pas! Oh et aussi le gratin est assez riche sans en rajouter😉

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